Nutricionizam u Rijeci

O NUTRICIONIZMU

Nutricionizam ili znanost o prehrani je primijenjena prirodna znanost o hranjenju tijela. Ona proučava odnos između čovjeka i hrane, te implikacije koje proizlaze iz tog odnosa koje se reflektiraju na sociološki, psihološki, fiziološki i biokemijski aspekt. Temelji se na osnovnim principima kemije i biokemije, biologije i mikrobiologije, fiziologije i anatomije te genetike.

U praksi nutricionizam obuhvaća i principe znanosti poput poljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije, antropologije, medicine, sociologije, psihologije i ekonomije. Istraživanja s područja nutricionizma imaju vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca.

Hrana kao lijek

Čovječanstvo od samog svog početka koristi hranu kao  lijek. Izbor, kombiniranje i pripremanje namirnica direktno utječe na naše zdravlje.

Ironično je kako u modernom društvu nešto toliko važno kao pravilna prehrana, postaje zanemareno.

U ime udobnosti i ubrzanog načina života  odrekli smo se dobre hrane u korist, brze, usputne hrane, koja se jede „na brzaka“ i bez razmišljanja što sadrži. Rezultat toga je epidemija vodećih bolesti današnjice; srčano-žilnih oboljenja, dijabetesa, srčanih i moždanih udara, autoimunih bolesti, alergija, artritisa, bolesti štitnjače, karcinoma.

Nutricionistička prehrana poboljšava stanje Vašeg organizma i vraća Vam vitalnost, a savjeti nutricionista koriste se i za mršavljenje.